Basiscursus wijn, SWEN 2 ★★★★★☆☆☆☆☆

Kosten: € 265,00

Deze wijncursus voor beginnende wijnliefhebbers en professionals. In vijf avonden maakt u kennis met de belangrijkste wijngebieden en leert u de belangrijkste technieken van het wijnproeven.

Over de hele cursus proeft u ruim veertig wijnen: uw wijnkennis neemt toe en u leert steeds meer wijntermen. De cursus kunt u afronden met het landelijk erkend examen SWEN 2.

De Basiscursus is voor iedereen toegankelijk. Zowel voor beginners als voor mensen die al enige voorkennis hebben, zoals eerdere cursisten. Wilt u vooraf uw wijnkennis testen, doe dan onze wijntesten voor beginners of gevorderden.

Wijnproeven, wijn kopen en het maken van goede wijn- en spijscombinaties: het zal u na deze cursus makkelijker afgaan. U kunt de Basiscursus afronden door het landelijk erkende examen SWEN 2 te doen. Hiervoor dient u zich apart in te schrijven via deze pagina. Wilt u na de Basiscursus een stap verder, dan kunt u de vervolgcursus Wijnbrevet (SWEN 3) volgen.

De Basiscursus (SWEN 2) bestaat uit vijf avonden. De lesavonden duren van 19.30 tot 22.15 uur. De eerste cursusavond is van 19.15 tot 22.15 uur. Enige uitloop is mogelijk.

Avond 1

  • Wat is wijn?
  • Belangrijkste druivenrassen
  • Wijnbouw en factoren van invloed
  • Wijnkwaliteit en wijngaard
  • Wijnproeven van structuur en aroma's
  • Wijnen uit de Nieuwe Wereld (inclusief proeverij)


Avond 2

  • Wijnbereiding
  • Wijnwetgeving en classificaties
  • Etikettering
  • Wijnetiquette
  • Wijnen uit Noord-Frankrijk: Alsace, Bourgogne, Beaujolais en Champagne (inclusief proeverij)


Avond 3

  • Wijnbereiding rood, rosé
  • Belangrijkste verschillen tussen rode- en witte wijnvinificatie
  • Wijnen uit Midden-Frankrijk: Bordeaux, Loire en Zuid-West Frankrijk (inclusief proeverij)


Avond 4

  • Wijnbereiding zoet
  • Wijnen uit Zuid-Frankrijk: Rhône, Languedoc, Roussillon, Provence, Spanje en Portugal (inclusief proeverij)


Avond 5

  • Wijnen uit Italië, Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Oost-Europa (inclusief proeverij)
  • Wijn & spijs
  • Evaluatie

Waar en wanneer?