Cursus Nederlandse Wijn ★★★★★☆☆☆☆☆

Kosten: € 255,00

Het Wijninstituut gaat starten met een Opleiding Nederlandse Wijn. We hebben gemerkt dat er veel wijnliefhebbers, maar zeker ook wijnprofessionals, zijn die graag meer willen weten over hoe de Nederlandse Wijnwereld in elkaar zit. En dan uitgebreid zodat ze echt kennis kunnen opdoen over de geweldige Nederlandse Wijnbranche. Er zijn bij sommige wijndrinkers nog vooroordelen: zuur, mager, duur. Dat gaan we in drie sessies nuanceren en hopelijk ontkrachten.

Wellicht is het ook iets voor jou?

Deze opleiding wordt verzorgd op het niveau SDEN 3(+), maar is daarnaast zeker voor vinologen zeer interessant. Voor iedereen die deelneemt is het interessant door de herhaling en verdere verdieping van onderwerpen die tijdens de diverse wijnopleidingen aan bod kwamen en de toevoeging van specifieke informatie over de Nederlandse wijnwereld (die vaak gedateerd is of helemaal ontbreekt in reguliere wijnopleidingen).

Voor iedereen die qua Nederlandse wijn de diepte in wil gaan. De cursus is op SDEN3/SDEN4 niveau.

Tijdens de cursus leer je alle ins en outs van de Nederlandse wijnbouw! Dit gaat gepaard met het proeven van circa 8 wijnen per les.

In drie sessies van drie uur worden de deelnemers door wijndocent Maarten van Droffelaar meegenomen op een virtuele wijnreis

SESSIE 1: Geschiedenis van wijnbouw in Nederland. Een vogelvlucht over het Nederlandse wijnlandschap. Wat is de invloed van het klimaat en de bodem? Hoe bepaal je welke druiven je kunt aanplanten? Hoe verloopt de rijping van de druiven? Wat zijn de bekende klassieke -en nieuwe druivenrassen in Nederland? Uitdagingen in de wijngaard.

SESSIE 2: Ontstaan van aroma en smaak van wijn. Werking van gist en enzymen. Wat doet zwavel? Corrigeren van de mos, houtrijping en klaring. Hoe ging de malo ook al weer in zijn werk en hoe kun je die voorkomen? Wat is de koude behandeling en wat voorkom je daarmee? Vinificatie van witte wijn, rode wijn en mousserende wijn. En heel veel meer.

SESSIE 3: Verschillende vormen van wijnbouw (zoals regeneratieve -of biodynamische wijnbouw), natuurwijn wat is dat? Wetgeving: er zijn negen BOB’s. Wat betekent dat?  Actuele ontwikkelingen en cijfers in de Nederlandse wijnbranche. Het bewaren van wijn. Waarom is Nederlandse wijn iets duurder? Het combineren van wijn bij het eten. En veel meer.

Waar en wanneer?

De docenten