Wijncursus kiezen – wat betekenen SDEN en SWEN?

Je kunt op veel plekken in Nederland wijncursussen, wijnavonden of workshops volgen. Maar welke? En waar? En dan kom je ook nog verschillende termen tegen, zoals SDEN en SWEN.

Het Wijninstituut kiest nadrukkelijk voor SDEN en verzorgd landelijk erkende wijncursussen en examens op de niveaus SDEN1, SDEN2 en SDEN3. Lees hieronder meer over het verschil tussen SDEN en SWEN èn waarom zoveel cursisten in Nederland kiezen voor de SDEN-wijncursussen van Het Wijninstituut.

SDEN landelijk erkend

SDEN staat voor Stichting Dranken Examens en Normering. SDEN ontwikkelt en organiseert in Nederland wijnexamens op vijf niveaus (van instapniveau SDEN1 tot Magister Vini op niveau 5), maar ook gedistilleerdexamens en bierexamens. SDEN is opgericht omdat er in het Nederlands wijnonderwijs behoefte was aan een transparante en onafhankelijke organisatie. Opleiden en examineren moeten gescheiden zijn, dat is het uitgangspunt.

SDEN beschrijft per examen en niveau welke kennis een cursist moet hebben. De SDEN-examens zijn landelijk erkend en worden bovendien erkend door de belangrijkste bracheorganisaties in de wijnhandel en horeca (SWON, FHKN, VAKO, KVNW en de Koninklijke SlijtersUnie KSU) en de Wijnacademie. Een toezichthouder houdt toezicht op de juiste uitvoering van de examens. Dat geeft vertrouwen. Wel zo prettig als je examen gaat doen, ook als particulier. En belangrijk als je werkzaam bent of wilt zijn in de wijnhandel of horeca.

Bij Het Wijninstituut kun je op twaalf locaties door heel Nederland cursussen op SDEN1 (diploma Wijnvignet®), SDEN2 (diploma Wijnoorkonde®) en SDEN3 (diploma Wijnbrevet®) volgen. SDEN4 (vinologen-opleiding van de Wijnacademie®) en SDEN5 (Magister Vini®) zijn met name vakopleidingen en die worden uitsluitend door de Wijnacademie verzorgd.
 

SWEN vanaf 2016 niet meer erkend

Tot 2016 werden de Nederlandse wijnexamens beheert door de SWEN (Stichting Wijnexamens Nederland). Toen hebben importeurs en verstrekkers van wijn (verenigd in de KVNW en KSU) en de Wijnacademie (die de vinologen-opleiding verzorgd) hun vertrouwen in de SWEN opgezegd.

Er zijn nog steeds een paar opleiders die met SWEN werken, maar diploma’s die na 1 januari 2016 op basis van SWEN-normering worden behaald, worden niet meer erkend door de belangrijkste vakorganisaties. Dat betekent voor SWEN-cursisten onder andere dat de nieuwe SWEN-diploma’s (vanaf 2016) niet meer worden erkend voor onder meer het Slijtersbasisdiploma en het Slijtersvakdiploma en dat het nieuwe SWEN3-wijnbrevet diploma geen toelatingsbewijs meer is voor de Vinologenopleiding van de Wijnacademie®.
 

Waarom kiezen cursisten voor de SDEN-wijncursussen van het Wijninstituut?

Elk jaar kiezen honderden cursisten door het hele land voor een SDEN-wijncursus bij Het Wijninstituut. Waarom? Het Wijninstituut …

 • is onafhankelijk – laagdrempelig – deskundig – gepassioneerd.
 • heeft cursussen op 4 kennisniveaus: van kennismaking (Proef Wijn) en instapniveau (SDEN1) tot gevorderden-niveau (SDEN2 en SDEN3). En daarnaast nog tal van leuke themaproeverijen en workshops.
 • heeft voor alle cursusniveaus lesavonden waar theorie en praktijk (proeven van wijnen) elkaar afwisselen. Dus geen droge zelfstudie thuis zonder begeleiding, maar altijd deskundige uitleg en samen wijnen proeven en beoordelen.
 • werkt uitsluitend met ervaren docenten (register-vinologen, register-wijndocenten en/of “aanbevolen docenten van de Wijnacademie®”) die hun sporen in het vak hebben verdiend. We werken inmiddels met een team van zo’n twintig bevlogen en onafhankelijke docenten door heel Nederland.
 • geeft cursussen en workshops op twaalf locaties door heel Nederland. Zo is er altijd wel een locatie bij jou in de buurt!
 • verzorgt al sinds 1996 wijncursussen.
 • leidt op tot landelijk erkende wijnexamens.
 • is de grootste particuliere opleider in het wijnonderwijs in Nederland.
 • heeft slagingspercentages die ver boven het landelijk gemiddelde liggen.
   

Meer info?

Twijfel je nog of wil je eerst meer informatie over de cursussen? Neem dan contact op met Het Wijninstituut via info@wijninstituut.nl of bel ons even: tel. 010 - 30 74 214.

Lees ook: Wijncursus kiezen - SDEN of WSET?

SDEN cursussen

Bekijk het cursusoverzicht SDEN-wijncursussen van Het Wijninstituut

Waarom kiezen cursisten voor Het Wijninstituut

 • Onafhankelijk

 • Laagdrempelig

 • Deskundig

 • Gepassioneerd

Cursisten vertellen

 • Masé
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
  'Verborgen parels, dat is de beste beschrijving van de wijn en oesterproeverij. Zeeuwse, Bretonse en Ierse oesters, puur en in diverse bereidingen, steeds vergezeld van verschillende wijnen schilderen een rijk palet aan smaken.'
 • Antoine
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
  'Voordat ik aan de cursus bij Het Wijninstituut begon, vroeg ik altijd in de slijterij naar Chileense merlot, in het vertrouwen dat ik altijd een wijn kreeg, die mijn goedkeuring kon wegdragen. Bij de cursus heb ik kennis gemaakt met meerdere wijnen.'
 • Ilse Wick
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
  'Dankzij de boeiende en fijne uitleg over de theorie en het delen van zijn inspirerende ervaringen en verhalen, met een heerlijke dosis humor op zijn tijd, is mijn wijnkennis dankzij Bas aardig toegenomen! Heerlijke no-nonsense manier van lesgeven!'