Wijnbrevet, SDEN 3 ★★★★★☆☆☆☆☆

Kosten: € 530,00
De prijs is incl. B.T.W. excl. het examen en het lesboek, 'ik weet veel van wijn' `€40,79 te bestellen via Wijn.nl

 

Wilt u veel kennis opdoen over wijn en wijnproeven? Over de hele cursus proeft u per avond 6 tot 8 wijnen en u leert over verschillende wijnzaken: van de herkomst van wijn tot hoe u goede wijn- en spijscombinaties maakt.

 

De cursus kunt u afsluiten met een landelijk erkend examen. Na dit examen kunt u toegelaten worden tot de Wijnacademie voor de opleiding tot vinoloog. Het examen is niet bij de cursusprijs inbegrepen.

let op per 1 mei 2024, nieuwe locatie Utrecht; Huize Molenaar , Korte Nieuwstraat 6

De cursus Wijnbrevet (SDEN 3) is geschikt voor wijnliefhebbers met redelijke wijnkennis en voor professionals die werken met wijn. Door het hoge niveau raden we u aan om eerst de Basiscursus (SDEN 2) te volgen. Wilt u vooraf uw wijnkennis testen, doe dan onze wijntesten voor beginners of gevorderden.

Na de cursus heeft u verregaande kennis van wijn en wijnproeven. U kunt deze cursus afsluiten door examen te doen bij Het Wijninstituut of de Wijnacademie. Na het behalen van dit landelijk erkende examen kunt u toegelaten worden tot de Wijnacademie voor de opleiding tot vinoloog. U kunt ook een verdiepende cursus bij Het Wijninstituut volgen: Werken met Wijn.

De cursus Wijnbrevet (SDEN 3) bestaat uit acht avonden. De lesavonden duren van 19.30 tot 22.15 uur. De eerste avond is van 19.15 tot 22.15 uur. Met uitzondering van Hogere Hotelschool Amsterdam, hier starten alle avonden om 19.15 uur. Enige uitloop is mogelijk.

Avond 1

 

  • Introductie en informatie over de cursus.
  • Van druif tot wijn, vinificatie in 5 fasen + vinificatie rode en witte wijn.
  • Wijnproductie en en wijngaarden wereldwijd
  • Wijnproeven met basiskennis van structuur en aroma's
  • We behandelen: Zuid Amerika, Chili, Argentinie, Brazilie en Uruguay. (inclusief proeverij)
     

Avond 2

  • De druif en de verschillende druivenrassen.
  • We behandelen: Noord Amerika, Zuid Afrika, Australie, Nieuw Zeeland en China. (inclusief proeverij)

 

Avond 3

  • De druif en zijn omgeving.
  • Van druif tot wijn, vinificatie mousserend en Beaujolais.
  • We behandelen: Elzas, Bourgogne, Beaujolais en Champagne. (inclusief proeverij)

 

Avond 4

  • Wijn en de wet.
  • Blind proeven.
  • We behandelen: Loire, Sud-Ouest en Bordeaux (inclusief proeverij)

 

Avond 5

  • Blindproeven
  • Van druif tot wijn, vinificatie Rose + versterkt.
  • Versterkte wijnen
  • Wijn serveren en bewaren.
  • We behandelen: Jura, Savoie, Rhone, Provence en Corsica, Lanquedoc en Roussillon. (inclusief proeverij)

 

Avond 6

  • Blindproeven
  • We behandelen: Italie. (inclusief proeverij)

 

Avond 7

  • Blindproeven
  • Blijven Genieten.
  • We behandelen: Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije, Balkan, Griekenland, Nederland, Belgie, Luxemburg.  (inclusief proeverij)

 

Avond 8

  • Blindproeven
  • Wijn en Spijs
  • Van Druif tot wijn, vinificatie versterkt herhalen.
  • We behandelen: Spanje, Portugal. (inclusief proeverij)
  • Examen informatie

ter voorbereiding op de lessen en het eventuele examen SDEN3 (apart te boeken), wordt er een zelf-studie van ca. 2 uur per week gevraagd (incl. proeven)

Waar en wanneer?

Een kijkje bij de cursus Wijnbrevet

Cursisten vertellen

  • Masé
    'Verborgen parels, dat is de beste beschrijving van de wijn en oesterproeverij. Zeeuwse, Bretonse en Ierse oesters, puur en in diverse bereidingen, steeds vergezeld van verschillende wijnen schilderen een rijk palet aan smaken.'
  • Antoine
    'Voordat ik aan de cursus bij Het Wijninstituut begon, vroeg ik altijd in de slijterij naar Chileense merlot, in het vertrouwen dat ik altijd een wijn kreeg, die mijn goedkeuring kon wegdragen. Bij de cursus heb ik kennis gemaakt met meerdere wijnen.'