Wijncursus kiezen - SDEN of WSET?

Je kunt op veel plekken in Nederland wijncursussen of workshops. Maar welke? En waar? En dan kom je ook nog verschillende termen tegen, zoals SDEN en WSET. Hieronder volgt een uitleg over het verschil tussen de Nederlandse SDEN en het Britse WSET èn waarom zoveel cursisten in Nederland kiezen voor de SDEN-wijncursussen van Het Wijninstituut.

SDEN landelijk erkend

SDEN staat voor Stichting Dranken Examens en Normering. SDEN ontwikkelt en organiseert in Nederland wijnexamens op vijf niveaus (van instapniveau SDEN1 tot Magister Vini op niveau 5), maar ook gedistilleerdexamens en bierexamens. SDEN is opgericht omdat er in het Nederlands wijnonderwijs behoefte was aan een transparante en onafhankelijke organisatie. Opleiden en examineren moeten gescheiden zijn, dat is het uitgangspunt.

SDEN beschrijft per examen en niveau welke kennis een cursist moet hebben. De SDEN-examens zijn landelijk erkend en worden bovendien erkend door de belangrijkste bracheorganisaties in de wijnhandel en horeca (SWON, FHKN, VAKO, KVNW en de Koninklijke SlijtersUnie KSU) en de Wijnacademie. Een toezichthouder houdt toezicht op de juiste uitvoering van de examens. Dat geeft vertrouwen. Wel zo prettig als je examen gaat doen, ook als particulier. En belangrijk als je werkzaam bent of wilt zijn in de wijnhandel of horeca.

Bij Het Wijninstituut kun je op twaalf locaties door heel Nederland cursussen op SDEN1 (diploma Wijnvignet®), SDEN2 (diploma Wijnoorkonde®) en SDEN3 (diploma Wijnbrevet®) volgen. SDEN4 (vinologen-opleiding van de Wijnacademie®) en SDEN5 (Magister Vini®) zijn met name vakopleidingen en die worden uitsluitend door de Wijnacademie verzorgd.


WSET: Britse opleider

WSET staat voor Wine & Spirits Educational Trust. WSET is een organisatie in London die inmiddels wereldwijd opleidingen verzorgt op het gebied van wijn, gedistilleerd en sake. WSET biedt voor wijn kwalificaties op vier niveaus (WSET Level 1 t/m 4). De cursusniveaus van WSET liggen net iets anders dan bij SDEN en de cursussen sluiten daardoor niet volledig aan op de Nederlandse opleidingen. Bovendien hanteert WSET een eigen leer- en proefsystematiek. Hoppen van het ene naar het andere niveau van de verschillende is opleidingssystemen kan dus lastig zijn. De WSET-diploma’s worden internationaal erkend, maar ben je niet professioneel in het buitenland actief in de wijnhandel of horeca, dan is dat aspect niet zo belangrijk. In Nederland verzorgt een beperkt aantal opleiders WSET-cursussen. Een deel van de cursussen, het lesmateriaal en de examens (vanaf niveau 4) is in de Engelse taal. Niveau 5 (Master of Wine) wordt overigens niet door WSET gegeven en is bovendien alleen in London te volgen.


SDEN naast WSET

  Niveau (*)   SDEN   WSET
  1

  SDEN1: Diploma: Wijnvignet ®
  Wijninstituut-cursus: Wijnvignet

  Level 1: ‘Certificate’
  Introductie

  2

  SDEN2: Diploma: Wijnoorkonde ®
  Wijninstituut-cursus: Wijnoorkonde

  Level 2: ‘Intermediate Certificaet’
  Beginner

  3

  SDEN3: Diploma: Wijnbrevet  ®
  Wijninstituut-cursus: Wijnbrevet

  Level 3: ‘Advanced Certificate’
  Gevorderde

  4   SDEN4: Diploma/titel: Vinoloog van de
  Wijnacademie®

  Level 4: ‘Diploma Course’
  Professioneel

  5

  SDEN5: Diploma/titel: Magister Vini ®
  Wijnacademie

  Master of Wine; maar die is niet van WSET
  en de opleiding wordt alleen in
  London gegeven.

(*) De niveaus zijn niet helemaal vergelijkbaar en de focus, lesmethode en proefmethode verschillen ook.
 

Waarom kiezen cursisten voor de SDEN-wijncursussen van het Wijninstituut?

Elk jaar kiezen honderden cursisten door het hele land voor een SDEN-wijncursus bij Het Wijninstituut. Waarom? Het Wijninstituut …

  • is onafhankelijk – laagdrempelig – deskundig – gepassioneerd.
  • heeft cursussen op 4 kennisniveaus: van kennismaking (Proef Wijn) en instapniveau (SDEN1) tot gevorderden-niveau (SDEN2 en SDEN3). En daarnaast nog tal van leuke themaproeverijen en workshops.
  • heeft voor alle cursusniveaus lesavonden waar theorie en praktijk (proeven van wijnen) elkaar afwisselen. Dus geen droge zelfstudie thuis zonder begeleiding, maar altijd deskundige uitleg en samen wijnen proeven en beoordelen.
  • werkt uitsluitend met ervaren docenten (register-vinologen, register-wijndocenten en/of “aanbevolen docenten van de Wijnacademie®”) die hun sporen in het vak hebben verdiend. We werken inmiddels met een team van zo’n twintig bevlogen en onafhankelijke docenten door heel Nederland.
  • geeft cursussen en workshops op twaalf locaties door heel Nederland. Zo is er altijd wel een locatie bij jou in de buurt!
  • verzorgt al sinds 1996 wijncursussen.
  • leidt op tot landelijk erkende wijnexamens.
  • is de grootste particuliere opleider in het wijnonderwijs in Nederland.
  • heeft slagingspercentages die ver boven het landelijk gemiddelde liggen.
     

Meer info?

Twijfel je nog of wil je eerst meer informatie over de cursussen? Neem dan contact op met het Wijninstituut via info@wijninstituut.nl of bel ons even: tel. 010 - 30 74 214.

Lees ook: Wijncursus kiezen - SDEN of SWEN?

SDEN cursussen

Bekijk het cursusoverzicht SDEN-wijncursussen van Het Wijninstituut

Waarom kiezen cursisten voor Het Wijninstituut

  • Onafhankelijk

  • Laagdrempelig

  • Deskundig

  • Gepassioneerd

Cursisten vertellen

  • Masé
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
    'Verborgen parels, dat is de beste beschrijving van de wijn en oesterproeverij. Zeeuwse, Bretonse en Ierse oesters, puur en in diverse bereidingen, steeds vergezeld van verschillende wijnen schilderen een rijk palet aan smaken.'
  • Antoine
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
    'Voordat ik aan de cursus bij Het Wijninstituut begon, vroeg ik altijd in de slijterij naar Chileense merlot, in het vertrouwen dat ik altijd een wijn kreeg, die mijn goedkeuring kon wegdragen. Bij de cursus heb ik kennis gemaakt met meerdere wijnen.'
  • Ilse Wick
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
    'Dankzij de boeiende en fijne uitleg over de theorie en het delen van zijn inspirerende ervaringen en verhalen, met een heerlijke dosis humor op zijn tijd, is mijn wijnkennis dankzij Bas aardig toegenomen! Heerlijke no-nonsense manier van lesgeven!'