Aan het Woord - Ingrid Larmoyeur

Het is weer tijd voor onze rubriek ‘Aan het Woord’

Dit keer spraken wij met Ingrid Larmoyeur, onze wijndocent in Den Haag en Rotterdam. Ingrid houdt erg van het combineren van wijn & spijs. Hoe dat in z’n werk kan gaan, vertelt ze hier.

 

“In oktober ben ik op het Griekse eiland Samos geweest. Voor vakantie, maar natuurlijk ga je dan toch ook even naar wijngaarden kijken en lokale wijnen drinken. Samos is bekend om wijnen van de muscat. Ik kende alleen de eenvoudige zoete dessertwijnen die in Nederland te koop zijn, maar ze maken ook droge versies, en zelfs prachtige houtgerijpte edelzoete muskaatwijnen.

Ik struinde door wat wijngaarden en in het oude deel van Samos-stad (Vathi) vind je zelfs een heus wijnmuseum. Nou ja, museum. Het is een oud pakhuis met grote houten wijnvaten en je kunt er vijf Samos-wijnen proeven. Dat deed ik dan ook. We proefden 2017 Moscato Aspro (witte muscat, dry), 2017 Agean Breeze (semi dry), 2017 Samos grand cru (vin doux naturel, sweet), 2012 Samos Anthemis (5 year oak barrels, vin de liqueur) en 2011 Samos Nectar (6 years oak barrels, vin doux naturel). Allemaal geproduceerd door EOSS (UWC), de coöperatie waarbij alle wijnboeren op Samos zijn aangesloten.

 

Nou ben ik altijd geïnteresseerd in wijn-spijs. Ik drink wijn vooral bij het eten. Ik vond de Anthemis 2012 heel erg mooi en was ervan overtuigd dat mijn schoonzus en zwager die ook wel heel lekker zou vinden. Ik kocht dus twee flessen en maakte er onlangs een mooi passend dessert bij toen zij logeerden. Hoe doe je dat? In dit geval door uit te gaan van de aroma’s en smaak die de wijn heeft. Even recapituleren: lichtbruin met oranjezweem. Zoet met mooie zuurgraad. Geconcentreerd en complex. Aroam’s van dadels, vijgen en gedroogde abrikozen. Butterscotch. Vijf jaar op hout gerijpte muscat. Bijna tawny port-achtig. Een vin de liqueur, dus net als port een versterkte wijn. Ik ben bij het dessert uitgegaan van de rijkheid, de butterscotch en de dadels. Zo vond ik het recept voor sticky puddingtaart met dadels. Erbij ijs en zelfgemaakte caramelsaus. Alle elementen van de wijn waren terug te vinden in het dessert. Echt een prachtige combi met de Anthemis. Onze gasten blij, ik blij!”