Het wijnetiket
De meest intuïtieve manier is een wijn kiezen omdat het etiket zo mooi is. Hm, dan zit je waarschijnlijk niet in Frankrijk, want veel Franse wijnetiketten zijn nogal traditioneel. Veel mooie statige châteaux, veel klassieke lettertypes. Je hebt grappige wijnetiketten met grappige namen (kijk maar eens op https://nl.pinterest.com/explore/funny-wine-labels/), artistieke (elk jaar je etiket door een andere kunstenaar laten ontwikkelen) of opvallende. Maar het design van een wijnetiket zegt natuurlijk NIETS over de smaak van de wijn, hooguit over welke uitstraling de wijnproducent wil hebben (als hij daar al over nadenkt). Een beetje wijnliefhebber kiest dus een ander keuzecriterium.
In de bonus
Hoewel prijs voor iedereen wel een van de (mede-)uitgangspunten is, is prijs voor de meeste wijnliefhebbers niet de eerste insteek. Als je het helemaal niet meer weet voor dat grote schap van de supermarkt, dan is de prijs natuurlijk een prima criterium. En vooral aanbiedingen! Het schijnt dat zo’n 60% van de wijn in de super via de bonusaanbieding wordt geselecteerd. Makkelijk, want je hoeft maar uit een beperkt aanbod te selecteren.
Bekende naam
Je kunt ook afgaan op een bekende naam. Met een gerenommeerd huis ben je altijd goed af, toch? Hm, dat kan. Maar het kan ook best zijn dat je die bekende wijn helemaal niet lekker vindt. Wat mij betreft een slecht criterium dus, of je moet willen scoren bij vrienden, collega’s of zakenrelaties die ook een wow-gevoel krijgen bij die chique naam.
Zelfhulp met de smaakprofielen
Tegenwoordig krijg je in de winkel allerlei hulp in de vorm van kleurkaarten en dergelijke. Steeds meer supermarkten (zoals Albert Heijn en Jumbo) of wijnketens (denk aan GrapeDistrict en Gall & Gall) helpen de wijnkoper met kleurkaarten, kleurcodes of nummercodes. Wil je fris wit, dan kies je een wijn uit het schap met de lichtgele kaartjes. Wil je vol rood, dan kies je voor een wijn met een paarsrood kaartje. Bubbels schijnen tegenwoordig lichtblauw te zijn. En dessertwijn is bruin. Het is maar dat je het weet. Het geeft je in elk geval wel een beetje indicatie van de smaak die je mag verwachten, samen met een korte beschrijving van het smaaktype op het schaplabel.
Land en wijngebied
Hou je van klassieke Franse of Italiaanse wijnen? Of ben je meer een ‘nieuwe wereld’-type? Kiezen op land of wijngebied is lastig als je voor een schap staat vol kleurcodes. Dat gebeurt mij regelmatig als ik in zo’n winkel voorcodes ben. Je zoekt je dan wild naar een bepaalde wijn als je zin hebt in bijvoorbeeld een wijn uit Piemonte of Chili.
Druivenras
Kiezen op druivenras lijkt een makkelijke insteek voor je wijnkeuzen, maar als je vaker malbec of chardonnay gedronken hebt, weet je ook dat die wijnen erg kunnen verschillen van elkaar. Andere bodem, ander klimaat, andere vinificatie (manier van wijnmaken). Dus: kies je op druivenras, realiseer je dan dan niet alle chardonnays hetzelfde zijn en dat het best kan zijn dat je die ene tempranillo geweldig vindt terwijl je normaal niet zo van tempranillo houdt, of dat je die ene sauvignon blanc helemaal niet lekker vindt terwijl je meestal wel van wijnen van dat ras houdt. Ik noem de keuze voor een druivenras daarom ook wel eens een ‘schijnzekerheid’.
Wijnkleur
Rood, wit of toch rosé? Veel mensen zullen dat als een belangrijk eerste selectiecriterium hanteren. En begrijpelijk. Er zijn mensen die nooit wit drinken (“krijg ik jicht van” of “vind ik niet lekker”), van rood hoofdpijn krijgen, of het standpunt hebben dat rosé geen ‘echte’ wijn is. In de zomer drinken velen meer wit en rosé en in de winter heb je misschien eerder zin aan rood. En je wilt misschien dat het past bij jouw gerecht. Ah, dan komen we bij het volgende selectiecriterium…
Wining & dining
En tenslotte: je kiest een wijn die past bij wat je eet. Dan moet je al wat meer verstand van wijn hebben en het combineren van wijn en spijs. Je doet het op je eigen gevoel, je experimenteert graag, je raadpleegt wijn-spijs boeken of een wijn-app (b.v. WineStein), of je vraagt het gewoon aan je wijnhandelaar. Je weet inmiddels dat “wit bij vis, en rood bij vlees” achterhaalt is, of op z’n minst ingewikkelder ligt en wat nuance behoeft. Je kijkt namelijk ook naar bereidingswijze, kruiden en specerijen, sauzen en garnituur. En niet elke witte wijn is hetzelfde, niet elke chardonnay is hetzelfde en niet elke houtgelagerde malbec is hetzelfde. Je gaat dus zeker ook naar wijnkleur (rood, wit of rosé) en wijnsoort (droog, mousserend, zoet, versterkt) kijken.
Op aanbeveling
Je kunt natuurlijk op aanbeveling van vrienden een wijn kopen., maar het is natuurlijk altijd de vraag of zij dezelfde smaak hebben. De meest populaire aanbeveling is tegenwoordig op aanbeveling van wijnschrijvers of jaargidsen. Dat werkt met punten of *****. 100-Parkerpunten is top (en duur!). De Grote Hamersma werkt met punten tot 10. En voor heel veel wijnlanden heb je inmiddels de bekende jaargidsen die je vertellen welk huis dit oogstjaar top zijn. De Guide Hachette waardeert Franse wijnen. De Gambero Rosso deelt ‘tre bicchieri’ uit voor de beste Italiaanse wijn. Platter geeft vijf sterren aan de beste Zuid-Afrikaanse wijn. Peñin is de Spaanse jaargids, Eichelmann weet alles over de beste Duitse wijnen en Fallstaff over Oostenrijkse wijnen. En dan heb je natuurlijk nog de Omfietswijnen van wijnvriend Nicolaas Klei.
Ga ontdekken!
Het duizelt je nu? Gewoon zelf experimenteren! Ga lekker op ontdekkingsreis en verras jezelf. Ga bij je wijnhandel open wijnen proeven bij proeverijen. Ga naar wijnevents en proef allerlei wijn. En koop nooit meteen een doosje wan 6 flessen maar neem eerst 1 fles en doe pas een vervolgaankoop als de wijn je bevalt! Zo ontdek je gaandeweg vanzelf je eigen smaak en smaakvoorkeur. Wat iser nou leuker!?