Onlangs vroegen we onze social media-volgers welke wijnvragen ze hebben. Wido vroeg ons: Wat is het verschil tussen natuurwijn en biologische wijn?
Onlangs vroegen we onze social media-volgers welke wijnvragen ze hebben. Wido vroeg ons: Wat is het verschil tussen natuurwijn en biologische wijn?
Bij het maken van conventionele/‘gewone’ wijn mag je in de wijnbouw b.v. chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruiken en bij de vinificatie gist en sulfiet toevoegen (let op: màg, maar dat zegt nog niet dat het ook altijd gebeurt).
Biowijn
Biologische wijnen worden gemaakt met respect voor de natuur. Dus zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. De adviesorganisatie IFOAM (International Federation of Organic Agriculture Movements) vat het samen onder de termen gezondheid, ecologie, eerlijkheid en zorg. Sinds 2012 valt niet alleen het telen van druiven onder biologische regelgeving, maar ook de vinificatie. Wel logisch eigenlijk. Daaronder valt o.a. het toevoegen van sulfiet. Het sulfietgehalte moet bij biowijnen substantieel lager zijn dan bij gewone wijn. Gist toevoegen mag wel. Er bestaan diverse keurmerken voor biologische wijn (c.q. bio, eco/eko, organic) waarvoor wettelijke eisen gelden, waaronder ‘Europees biologisch’, het Franse Ecocert, het Duitse Bio of het Italiaanse ICEA.
Natuurwijn
Bij natuurwijn (vin naturel / vin nature / natural wine) wil de wijnboer slechts een minimale interventie. Het gaat om een pure manier van werken, zowel in de wijngaard als in de wijnkelder. Geen chemische bestrijdingsmiddelen, geen kunstmest, net als bij biowijn. Handmatige oogst van biologische, biodynamische of duurzame wijngaarden. Spontane vergisting met alleen de wilde gisten op de druiven zelf. Geen chaptalisatie of aanzuren. Geen of hooguit heel weinig sulfiet toevoegen. Geen chemische hulpmiddelen voor klaring, hooguit lichte filtering. Natuurwijn is dus altijd wat troebel. Geen verdere ingrepen die het karakter van de wijn veranderen, zoals alcoholpercentage verlagen, maar ook het gebruik van nieuwe houten vaten of houtsnippers die de smaak te zeer zouden veranderen. Voorbeelden zijn o.a. ‘orange wines’ en ‘Pet-Nat’. Er is trouwens (nog?) geen officiële definitie van of een keurmerk voor natuurwijn en er zijn nog geen wettelijke eisen. Dat betekent niet dat we niet al een redelijk duidelijk beeld hebben over de categorie wijnen, want de uitgangspunten zijn wel duidelijk. Wat we ook weten: natuurwijnen zijn kwetsbaarder in het transport en bewaren want ze missen sulfiet als stabilisator; dus bewaar ze koel en donker en drink ze binnen een jaar. De smaak is minder fruitig, wat gistig met meer zuren en wordt soms omschreven als rauw, ‘unplugged’, ‘funky’ en voor sommigen misschien zelfs wel ‘freaky’. Een beetje kombucha-achtig ook. Voor de liefhebber dus. Natuurwijn wordt niet voor niets een trendy hipsterwijn voor Randstedelingen genoemd.
Biodynamie
En om compleet te zijn: er is ook biodynamische wijn. Biodynamische wijnbouw is gebaseerd op de antroposofische gedachten van Rudolf Steiner. Let hierbij op het Demeter- of Biodyvin keurmerk. Hierbij wordt o.a. gebruik gemaakt van biodynamische preparaten (van b.v. koehoorns en dus zeker niet vegan!) en kijkt men naar zon- en maanstanden voor het moment van snoeien, oogsten etc. Doel is o.a. om de kwaliteit van de bodem te verbeteren.
Beredeneerde landbouw
Combi’s zijn er ook in de zgn. beredeneerde landbouw (agriculture raisonnée). Je werkt dan vooral biologisch, maar behoudt je het recht voor om bij dreigend oogst- of kwaliteitsverlies toch terug ten grijpen naar conventionele middelen.
Duurzaam
En dan is er ook nog de term ‘duurzaam’. Ook daar is geen definitie voor. Bekende keurmerken zijn TerraVitis en HVE. De eisen gaan o.a. over het milieu en verminderd gebruik fossiele brandstoffen.
Vegan
En vegan wijn? Dat gaat over het verbod op gebruik van dierlijke hulpmiddelen, zoals klaren met eiwit en de vislijm voor het etiket). Er bestaan vegan- of ‘vegan friendly’-logo’s (herkenbaar aan een groene V). Dan is het duidelijk dat er geen dierlijke producten bij de productie zijn gebruikt. Ook hier, net als bij de bio en eco, vind je weer tal van verschillende logo’s. Die groene V-met-blad is algemeen een teken voor veganistische producten.
Eerlijk
Bio- en natuurwijnen worden over het algemeen als eerlijk, authentiek en gezond ervaren. Wat is voor jou het belangrijkste? Let jij op de keurmerken als je een wijn kiest? En vindt je bio-/natuurwijn ook lekkerder? Als je gevoelig voor zwavel (sulfiet) bent, is het in elk geval aan te raden om een wijn met geen of zo weinig mogelijk sulfiet te kopen.
Veel verschillende termen in elk geval. Iets met bomen en bos. We hopen dat je iets meer duidelijkheid over al deze termen hebt gekregen. Proost!
Neem contact met ons op!