Mijn aandacht is getrokken. Wijn in de aanbieding. Omdat weggooien zonde is. Alcoholmisbruik, denk ik. Nee, dat kan inderdaad niet, grap ik in mezelf. Dus maar eens kijken wat erbij zit. Wat eenvoudig rood, simpele rosé, soepel wit. Maar niet van recente jaargangen, dus wellicht aan de oude kant? Ja, over de virtuele houdbaarheidsdatum, maar die staat er bij wijn niet op. Waarom niet? Omdat je die niet hard en zwart op wit kunt geven. Het hangt van het oogstjaar en de complexiteit van de wijn af, maar ook een beetje van je eigen smaak. Engelsen vinden oudere pinot noirs uit de Bourgogne bijvoorbeeld lekkerder dan de meeste Nederlanders, maar we hebben het dan vaak wel over wijn van tophuizen en niet over een soepel wijntje.
Wijn in de aanbieding. Soms komt dat omdat er een grote partij voordelig is gekocht. Soms omdat een land, gebied of producent de wijn onder de aandacht wil brengen door korting. En soms omdat de wijn te oud begint te worden en snel verkocht moet worden. Als je die wijn snel drinkt, is er vermoedelijk niets aan de hand. Maar je moet wel weten wat je koopt en zo’n wijn zeker niet nog jaren in de kast laten liggen.
Is weggooien zonde? Nou, niet als de wijn echt over de top is. Het fruit gaat eruit, het plezier en de levendigheid verdwijnt. Dat wil je niet. Maar wanneer is dat? Ik zou zeggen dat je grofweg 95 procent van de witte en roséwijnen binnen één à twee jaar moet drinken en datzelfde percentage rode wijn binnen twee à drie jaar. Vroeger had je bewaarwijnen. Maar de hedendaagse wijnliefhebber heeft geen kelder meer en koopt wijnen niet voor de eeuwigheid, maar om binnenkort op te drinken. De meeste wijnaankopen vinden in Nederland binnen een paar weken al hun weg naar dorstige kelen. En wijnmakers all-over-the-world spelen daarop in door soepele en fruitige wijnen te maken die snel op dronk zijn. Het is dus verstandig om dit soort wijnen jong tot redelijk jong te drinken. We hebben het dan over 1-3 jaar. De meeste witte wijnen en rosés drink je voor hun fruitigheid en fraicheur (frisheid). Waarom dan laten liggen!? Daar worden ze echt niet beter van. En ook de meeste rode wijnen zijn niet meer gemaakt om jarenlang te bewaren! Wacht dus niet tè lang en geniet er lekker van! Uiteraard met mate, niet het genieten natuurlijk, wel het drinken…