De dag dat ik deze column schrijf, heeft het Voedingscentrum net de nieuwe ‘Schijf van Vijf’ gepresenteerd. Wat moeten we ermee als wijnliefhebber?
De eerste schijf dateert uit 1953; er kwamen updates in 1961 (matig met suiker en vet), 1980 (de Maaltijdschijf, een Schijf van Vier zonder vak voor zuivel), 1991 (de Voedingswijzer, voldoende vocht!) en 2004 (eet gezond!; de Schijf van Vijf keerde terug, nu met een vijfde schijf voor vocht; en kaas verdwijnt uit het beeldmerk). De nieuwe ‘Schijf van Vijf’ van 2016 is gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad, die in november vorig jaar werden gepresenteerd. Belangrijkste advies: meer peulvruchten, nog meer groente en minder (rood) vlees. Yoghurt, eieren en koffie zijn weer terug. En de nieuwe schijf heeft ook een advies voor de wijn- c.q. alcoholliefhebber: alcohol wordt niet aangeraden, maar voor wie toch een glaasje lust: maximaal één glas per dag is het advies.