Blog

Provence. Let’s talk rosé!

geschreven door Ingrid Larmoyeur op 01-07-2015

We hebben onlangs een voorschotje genomen op de vakantieperiode. We maakten een korte trip naar de Provence, snuifden de sfeer op en bezochten wat wijnproducenten. We deden dat samen met de voormalige Wijninstituut-oprichter André Sauerbier, die optrad als private Provence Tour Guide, dus wat wil je nog meer.

 

Provence. Let’s talk rosé!

Paars

Waar denk je aan als je aan de Provence denkt? Paarse lavendelvelden. Krekels. Olijfbomen. Parfum. Leuke dorpjes. Gezellige marktjes met heerlijke streekproducten. Côte d’Azur. Strand. Saint-Tropez. Mondaine badplaatsen. Zon. Terrasjes. Lekker tafelen. Leven als god in Frankrijk. Dat soort werk, toch? Maar ook: wijn, en dan vooral bleekgekleurde rosé. Dat alles maakt de Provence voor veel Nederlanders tot de ultieme vakantiebestemming.

Provence is waarschijnlijk het oudste wijngebied van Frankrijk. Even een geheugensteuntje. Zo’n 80% van de wijnen is er rosé, 15% is rood en 5% is wit. De gebruikte rode druiven zijn grenache, cinsault, syrah, mourvèdre, carignan, cabernet sauvignon en de lokale tibouren. Voor wit vooral rolle (vermentino) en sémillon, aangevuld met ugni blanc, bourboulenc, clairette en chardonnay. Er zijn enkele generieke appellaties (Côtes de Provence, Coteaux d’Aix-en-Provence en Coteaux Varois) en een paar gemeente-AOP’s (Palette, Cassis, Bandol, Bellet, Les Baux de Provence en Pierrevert). Daarnaast zijn er veel generieke IGP-appellaties, zoals IGP Pays du Var (rond St-Tropez). 

Licht

Let’s talk rosé! Rosé is een heel eigen wijntype; het is geen lichte rode wijn en zeker niet resultaat van het mengen van rode en witte druiven! Goede rosé maken is een delicaat proces. In de Provence hebben ze er een specialisme van gemaakt. De typische Provence-rosé is bleek van kleur en is licht qua alcoholpercentage (veelal 12 à 12,5% alcohol). Dat laatste is best fijn als het warm is en als je een flesje voor de lunch bestelt. 

Directe persing

De meeste Provence-rosé wordt via directe persing (‘pressurage directe’) gemaakt, een delicaat proces. De druiven krijgen eerst enkele uren koude schilinweking voor extractie van aroma’s en kleur. De duur van de schilinweking bepaalt grotendeels de kleur(intensiteit). Daarna pers je het sap meteen en is de vinificatie gelijk aan die van witte wijn. Dit type rosé is bleek zalmachtig, is licht en aromatisch en heeft veel finesse; de typische Provence-rosé!Daarnaast wordt ook de saignée-methode (van ‘saignier’= bloeden, aflopen) toegepast. Je laat hierbij aan het begin van de vergisting, na een korte inweking, een deel van het sap van rode druiven aflopen om de rode wijn meer concentratie te geven; rosé is dan in feite een ‘bijproduct’. Het afgetapte sap is heel licht en behandel je verder als witte wijn. Deze methode geeft wijnen met meer body en is vaak (bleek)roze.

Kwaliteit

In Nederland waren vooral de goedkopere rosés te koop, maar er komt gelukkig steeds meer aandacht voor serieuze kwaliteitsrosés uit de Provence die ook prima in te zetten zijn bij de maaltijd. Wij hebben er in elk geval enkele mooie wijnhuizen bezocht (o.a. Château d’Esclans, Château de Saint-Martin, Château Saint-Maur, Domaines Bunan en Domaine Tempier) en  geproefd dat de Provence echt top-rosés maakt. Domaines Ott was al bekend. Miraval (van Brat Pitt en Angelina Jolie) zorgt momenteel voor een hype. Maar er zijn veel meer verborgen schatten. Ga maar eens op ontdekkingsreis…!

Geniet ervan deze zomer!

Meer lezen? Bekijk de Magister Vini-scriptie van Jan Vegter op http://www.magistervini.nl/lmbinaries/mv_scriptie_jan_vegter-3_10_definitieve_versie.pdf.

Over Ingrid Larmoyeur

Wijndocent WIJNinstituut in Den Haag en Rotterdam, Register-Vinoloog, Register-Wijndocent. Binnenkort ook docent Gedistilleerd Vignet. Dol op gekke druifjes en wijnen met een eigen verhaal. Champagnegek, wijnblogger en op twitter te volgen via @vinissima en @bubbelblog.