Er bestaan nogal wat wijnmythes. Ik licht de komende tijd af en toe eentje. Vandaag: decanteren is hetzelfde als karaferen.
Er bestaan nogal wat wijnmythes. Ik licht de komende tijd af en toe eentje. Vandaag: decanteren is hetzelfde als karaferen.
Je hebt decanteren … en karafferen!
Decanteren en karafferen, het wordt nogal eens verward. Decanteren is (rode) wijn overgieten in een glazen karaf. En karafferen dan…? Dat is ook wijn overgieten in een glazen karaf. Huh…!?In feite gaat het om dezelfde handeling, maar de REDEN waarom je de wijn overgiet is een andere. Decanteren doe je om de droesem van de wijn te scheiden. Vaak gaat het dan om OUDE wijn met bezinksel (droesem) onderin de fles. Denk aan een mooie oude gerijpte ‘vintage-port’. Die gaat na maximaal 3 jaar houtrijping jong op fles en heeft een zeer lange bewaartijd. Vintage-port ontwikkelt over de jaren behoorlijk wat droesem. Decanteren is hier dus absoluut noodzakelijk. Doe dat voorzichtig, zonder de fles te schudden; zet de fles liefst al een dag van tevoren rechtop. Vroeger gebeurde dat overschenken boven een kaars zodat je goed kon zien wanneer de droesem kwam. Let wel op bij echt heel oude wijnen. Ze zijn erg delicaat, bijna kwetsbaar en kunnen door decanteren zoveel lucht krijgen dat ze alsnog kapot gaan. Het gaat hier dus alleen maar om het scheiden van wijn en bezinksel, niet om beluchten. Gebruik een smallere karaf die de wijn niet verandert, want je wilt zo weinig mogelijk zuurstof bij de wijn laten.
Beluchten
Karaferen doe je juist om JONGE wijn extra zuurstof te geven. Bij rode wijn die nog te jong is, ‘op slot zit’ (zijn bouquet nog niet prijs geeft) en te strenge tannines heeft, kun je de wijn beluchten om de wijn versneld wat zachter en vriendelijker te maken. Denk aan een houtgelagerde Rioja gran reserva, stevige Barolo of nog te jonge Amarone della Valpolicella. Normaal laat je die wijnen rustig tot ontwikkeling komen. Als je de nog te jonge wijn toch nu wilt proeven, dan kun je de wijn karaferen. Het resultaat is dat je de wijn in feite een versneld ouderingsproces van enkele jaren geeft. Dit kan overigens ook bij te jonge witte wijn die je normaal gezien nog enkele jaren zou willen laten rijpen. Denk bijvoorbeeld aan een complexe Meursault. Gebruik een karaf die aan de onderkant breed is, zodat er tijdens het overgieten veel lucht bij de wijn komt.
Ready to drink
De kans dat wijndrinkers in de huidige tijd hun wijn moeten decanteren is trouwens gering. De meeste mensen hebben geen kelder voor bewaarwijnen meer. Bovendien drinken veel mensen zelden oude wijnen die droesem bevat. De meeste moderne wijnen zijn ook ‘ready to drink’, gemaakt om binnen een paar jaar te drinken. In de praktijk worden veel wijnen al binnen een week of maand na aankoop gedronken! Droesem bevatten dit soort wijnen niet. Decanteren is dus niet nodig.
Chique
En karaferen dan? Dat hangt van de kwaliteit van de wijn af! Als je een mooie ‘chique’ wijn koopt van een van de recente oogstjaren en wilt ‘m toch drinken bij die ene gelegenheid, pak dan de karaf erbij en belucht de wijn! Ook hier is de kans klein dat veel wijndrinkers naar de karaf moeten grijpen klein. De meeste wijnen zijn gemaakt om jong te drinken en hebben nauwelijks baat bij karaferen. Je kunt een doordeweekse slobberwijn namelijk ook ruïneren omdat de aroma’s te snel ontwikkelen en bijna verdwijnen.
Nog even op een rijtje…
Decanteren: droesem scheiden. Voor oude wijnen. Voorzichtig schenken. Smalle karaf. Vlak na overschenken drinken.
Karaferen: beluchten. Voor jonge wijnen. Langs de binnenkant schenken. Brede karaf. Kan een of twee uur van tevoren.
Leuk experiment als je een karaf bezit: giet de ene helft eerst in een karaf en de andere meteen uit de fles in je glas en vergelijk!
Neem contact met ons op!
Over Ingrid Larmoyeur
Wijndocent Wijninstituut in Den Haag en Rotterdam, Register-Vinoloog, Register-Wijndocent. Binnenkort ook docent Gedistilleerd Vignet. Dol op gekke druifjes en wijnen met een eigen verhaal. Champagnegek, wijnblogger, cocktailfan, communicatieadviseur en op twitter te volgen via @vinissima en @bubbelblog.